Våra odlare

Roger Brun

En historisk familj som tillverkat vin sen revolutionens dagar. 

Som så ofta i Champagne finns det många odlare med samma namn då familjer delat odlingarna mellan sig då de ser olika på tillverkningen. Det finns flera Brun familjer som gör champagne. 

Vi har, som många andra champagneälskare, fastnat för Roger Brun. Idag är det Rogers son Philippe Brun som tar emot alla som vill prova ett eller flera glas champagne. Man kan också hyra ett rum för några nätter i deras bed & breakfast. 

Denna rugbyälskande man med baskern på sned har sin egendom mitt i Aÿ, precis vid kyrkan. 

Philippe delar gärna med sin av alla sina kunskaper och åsikter om allt som rör champagne, från kork, jäsningsmetoder, bekämpningsmedel, till EU-regler, Systembolaget, Skatteverket mm. 

Ett besök hos Philippe lämnar ingen oberörd. 

Tillverkningen är främst Pinot Noir från Grand Cru odlingar.

Med sina 7 hektar tillverkar Philippe runt 50 000 flaskor per år.

R.H. Coutier

Egendomen ligger sen 5 generationer i byn Ambonnay, klassad Grand Cru. Familjen Coutier har levt och verkat i byn sedan 1619. Deras egenom är mycket vacker och när man går ner i källarna känns historiens vingslag.

Det är i sluttningarna syd/sydöst av de södra delarna av Montagne de Reims som de har 8,5 hektar vinodlingar, fördelade på 37 olika fält. Den årliga produktionen ligger på 50 000 flaskor.

Regionen är känd för sina Pinot Noirdruvor. Antoines farfar var först med att plantera Chardonnaydruvan redan 1948. Idag är 2/3 av druvorna Pinot Noir och 1/3 Chardonnay.

Familjen säljer eleganta, lätta och välbalanserade champagner.

Huset drivs sen 1981 av Nathalie och René och numera är det deras son, Antoine, femte generationen som för traditionen vidare.

Diebolt-Vallois

En av de mest respekterade odlarna i den del av Champagne som benämns Côte des Blancs.

Med en sann kärlek till Sverige och leverantör av champagne till Prins Carl-Philips och Prinsessan Sofias bröllop älskar de besök från Sverige.

Jacques Diebolt och Nadia Vallois kommer båda från familjer med lång odlartradition i Champagne. Jacques familj har varit verksam sedan slutet av 1800-talet i Grand Cru-byn Cramant, Nadias familj har odlat vin sedan 1400-talet i Premier Cru-byn Cuis.

Tillsammans leder de sen 1978 familjeföretaget från Grand Cru-byn Cramant och har arbetat upp ett utmärkt renommé. Numera är det barnen Isabelle och Arnoud som driver företaget tillsammans med nästa generation, Ophelie och Philippine.  Detta hindrar dock inte Jacques från att dyka upp var gång vi kommer på besök.

Deras odlingar ligger i Cramant, Cuis, Chouilly och Epernay.

Familjen förfogar över 11 hektar och producerar ungefär 70 000 flaskor per år.

Drappier

Detta anrika familjeägda champagnehus, ligger i den lilla byn Urville, nere i Aube i södra Champagne. 

Även om A2 Champagne främst fokuserar på mindre odlare, känns Drappier som en ”helt vanlig” odlare trots sin storlek. Drappier äger 62 hektar i Aube och Marne samt har 50 hektar på avtal med andra odlare. Årsproduktionen ligger på 1,5 miljoner flaskor.

Farfar André Drappier har sedan länge lämnat över stafettpinnen till sonen Michel Drappier och hans fru Sylvie.

Idag arbetar även Michel och Sylvies barn i företaget. Charline med marknadsföring, Hugo med champagneframställning och Antoine sköter fälten. Antoine plöjer delar av fälten med häst då natur och miljö är ledord inom företaget. 2016 blev Drappier det första koldioxidneutrala champagnehuset i världen.

Michel gör ett flertal olika cuvéer och nästa generation tar fram nya, egna cuvéer precis som nya generationer ska göra. 

Här lägger man stor omsorg på allt som rör Drappier. Inte bara deras champagner. Familjens egendom är otroligt vacker och välskött. En fantastisk samling antika Citroënbilar i nyskick står välputsade i garaget och med lite tur blir det en sväng om i vinfälten med de gamla bilarna. 

Drappiers källare är ursprungligen en del av ett stort cistercienserkloster byggt på 1100-talet av Clairvauxmunkar. Källarna omvandlades till ett fängelse efter den franska revolutionen. Och när andra världskriget var slut tog familjen Drappier över egendomen. Trots dessa fantastiska källare investerade familjen 1991 i en källare i Reims där deras finaste viner lagras. 

Ska man ordna en stor fest finns den ultimata flaskan. Drappier är ensamma om att tillverka storleken ”Melchizedek” som rymmer 30 liter (40 st. 75 cl-flaskor)! Till detta krävs en specialtillverkad ställning för att kunna servera vinet.

Régis Fliniaux & Filles

Régis Fliniaux & Filles ligger i Grand Cru byn Aÿ, i hjärtat av Champagne.
Denna småskalige producent tillverkar endast 8000-9000 flaskor per år.
Familjegården, skapad på 1900-talet, har utvecklats i fem generationer. Régis och hans döttrar, Déborah och Ruby, driver sin verksamhet som deras förfäder gjorde i renaste champagnetraditionen och säkerställer husets hållbarhet och äkthet.
Roland Fliniaux, Régis pappa, lärde honom yrket och nu lär Régis sina döttrar hantverket.
Släkten Fliniauxs champagnehistoria kunde slutat redan under andra världskriget 1944 när Fernand Fliniaux, Régis farfar, fick sin källare förstörd i en bombräd. Fernand gav upp men sonen Roland köpte nya källare och vingårdar och fortsatte familjetraditionen. 

Régis Fliniaux och hans döttrar äger idag 2 hektar huvudsakligen i Aÿ, och fördelningen av druvor är 70 % Pinot Noir och 30 % Chardonnay. 

De behåller de bästa druvorna och säljer den andra hälften till hus i närheten.
Déborah och Ruby erbjuder även övernattning både ute på landet i ett exklusivt boende och även ett mysigt boende mitt inne i Aÿ, vägg i vägg med verksamheten.

Alain Grilliat & Fils

Alain Grilliat & Fils hittar vi i Grand Cru-byn Aÿ.  Familjen har tillverkat champagne sen 1810 och Fabien, som tog över ledningen efter sin far Alain 2015, är femte generationens champagnetillverkare.

Fabien är passionerad av yrket och naturen. Han fortsätter att odla druvor och tillverka champagne med stort fokus på tradition, naturen och ekologisk hållbarhet, väl medveten om att kvalitén av deras arbete bidrar till fortsatt god renommé. In i minsta detalj eftersträvas perfektion.

Alain Grilliat & Fils är så kallade Recoltant Manipulant (RM) vilket innebär att de använder endast sina egna druvor som de pressar själva, tappar på fat, buteljerar och säljer sedan sin egen champagne.
Huset säljer också en viss del av sin druvjuice till större hus som Bollinger och Moët & Chandon. 

Huset har drygt 5 hektar vinodlingar, fördelade mellan Grand Cru- och Premier Crubyarna Aÿ, Avize, Mutigny, Mareuil-sur-Aÿ och Hautvillers.

Marc Hebrart

eMarc Hebrart har tillverkat champagne i Mareuil-sur-Aÿ sen 1964.

Hans son, Jean-Paul, började vid 19 års ålder arbeta vid sin fars sida och tog över 1983.

Med vinodlingar på 16 hektar, varav flertalet är över 30 år gamla, fördelade på 80 olika fält når Hebrart upp till en årsproduktion på cirka 140 000 flaskor. Ungefär 70% är Pinot Noir från Mareuil-sur-Aÿ, Avenay, Bisseuil, Hautvillers och Aÿ. 30% Chardonnay från Mareuil-sur-Aÿ, Chouilly, Oiry, Avize och Dizy.

Jean-Paul är medlem i Club Trésor (även kallad Special Club) sen 1985. För närvarande 28 utvalda champagnetillverkare som kontinuerligt bedöms efter sin höga kvalitet.
Våra favoriter bland hans champagner är Noces de Craie och Clos le Léon.